Reclameborden in het centrum van Nijmegen

Reclameborden Nijmegen

 

 

Reclame in Nijmegen is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Tot de tweede helft van de 20e eeuw was er bijna geen reclame in de stad. Mensen verplaatsten zich met paard en wagen, op de fiets of lopend. Reclameborden Nijmegen zijn te zien in verschillende winkelstraten. Met de komst van de auto en de aanleg van wegen verscheen er ook reclame langs de zijstraten en op affiches die op openbare gebouwen werden geplakt. Dit artikel geeft een overzicht over reclame in Nijmegen.

Reclame in Nijmegen voor 1990

Al in de 15e eeuw begonnen stadsbewoners kleine bordjes op gebouwen te gebruiken om reclame te maken voor hun producten. Sommige daarvan waren in het Latijn geschreven. De eerste gedrukte affiches verschenen in de 17e eeuw. Borden waren duur en konden alleen op de muren van gebouwen worden geplakt, omdat er in Nijmegen geen drukpers bestond.

De eerste automobielbedrijven begonnen ook borden te gebruiken in het begin van de 20e eeuw. Zij gebruikten de standaardformaten voor buitenreclame. In Nijmegen, net als in andere Nederlandse steden, bleven deze echter jarenlang helemaal leeg en met de komst van de televisie en beter betaalbare auto's was er geen markt meer voor dit soort reclame.

1990 – heden: Reclame in de straten van Nijmegen

Met de komst van de auto en de aanleg van wegen in de 19e eeuw verschenen er ook reclameborden op kruispunten, aan de zijkanten van gebouwen en aan de zijkanten van bruggen. Reclameborden werden meestal geschilderd op multiplex platen. Ze waren extreem duur en daarom vooral te vinden in grote steden. Met de komst van goedkope televisiereclame in de jaren zestig begon de vraag naar billboards te stijgen. Er verschenen een paar grote reclameborden aan de rand van grote steden, maar de meeste werden geschilderd op de zijkant van huizen, of op de zijkant van bruggen, of op de zijkant van gebouwen in de stad. In de jaren tachtig was de televisie het belangrijkste reclamemedium. Het had de radio bijna volledig vervangen. Radioreclame was in het begin van de jaren negentig nog steeds erg sterk, maar had niet het bereik dat televisie had. Het werd alleen gebruikt voor korte, gerichte commercials. Met de komst van satelliettelevisie in de jaren negentig werd televisie nog belangrijker voor reclame. Met de komst van digitale televisie eind jaren 2000 werden digitale billboards nog belangrijker dan ooit tevoren. Digitale billboards zijn veel goedkoper om op te zetten en nemen minder ruimte in dan traditionele billboards. Digitale billboards kunnen gemakkelijk worden opgezet en hebben geen last van slechte weersomstandigheden. Ze zijn ook veel gemakkelijker te beheren dan traditionele billboards.

Internetreclame in en rond Nijmehenden

Internetreclame is een relatief nieuw fenomeen, maar het neemt snel toe, zeker met de komst van mobiel internet. De laatste jaren verschijnen er steeds meer advertenties op het web in en rond Nijmegen. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Internet is een belangrijk marketinginstrument geworden. Bijna elk bedrijf gebruikt nu het internet om zichzelf te promoten. Met de komst van smartphones en tablet computers is dit nog belangrijker geworden.
  • Het internet is ook een belangrijke bron van inkomsten geworden voor veel bedrijven, vooral voor bedrijven die internetdiensten leveren.
  • Het internet is voor veel mensen een belangrijke bron van informatie geworden. Mensen waarderen vooral het feit dat het internet gratis en gemakkelijk te gebruiken is. Dit maakt het een ideaal medium voor reclame.

Conclusie

Met de komst van satelliettelevisie in de jaren negentig werd televisie nog belangrijker voor reclame. Met de komst van digitale televisie eind jaren 2000 werden ook digitale billboards nog belangrijker dan ooit tevoren. Digitale billboards zijn veel goedkoper om op te zetten en nemen minder ruimte in dan traditionele billboards. Digitale billboards kunnen gemakkelijk worden opgezet en hebben geen last van slechte weersomstandigheden. Ze zijn ook veel gemakkelijker te beheren dan traditionele billboards.